Szukasz przepisu na pyszne i oryginalne ciasto? Ten przepis z pewnością jest dla Ciebie!

Te przepyszne ciasto z borówkami autorstwa @bejoyfood jest koniecznością! Z 3 warstwami o różnej teksturze, to ciasto na pewno cię zaskoczy: budyniowa warstwa na spodzie, krem pośrodku i biszkopt na wierzchu. Niezależnie od tego, czy podasz go na spotkaniu z przyjaciółmi, czy też będziesz delektować się nim samemu czy też z rodziną, ten deser z pewnością pozostawi niezapomniane wrażenie.

Czas przygotowania: 30min

Czas pieczenia: 50min 

Czas stygnięcia: 4h minimum lub odstawić na całą noc do lodówki

Składniki

  • 125g świeżych borówek
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 125g masła
  • 125g mąki
  • 500 g mleka
  • 1 cytryna
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka wody 

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Oddziel białka od żółtek. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.  

Krok 2

Ubij żółtka z cukrem i wodą. Dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i kontynuuj mieszanie. Dodawaj po trochu podgrzane mleko, aby uzyskać dość płynne ciasto, prawie jak ciasto naleśnikowe. Zetrzyj skórkę z cytryny.  

Krok 3

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ubite białka dodaj do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj. Masa powinna mieć dwie konsystencje, płynną na dole i napowietrzoną na górze.

Krok 4

Wysmaruj masłem formę o średnicy 22-24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Umieść borówki na dnie formy. Wlej ciasto i piecz w temperaturze 150°C przez 50 minut do 1 godziny.  

Krok 5

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na noc. Ciasto musi zastygnąć przed wyjęciem z formy.

Posyp cukrem pudrem i smacznego!