Przepyszne ciasto borówkowe

Poziom podstawowy
4 people
50min+ 4h/cała noc
Szukasz przepisu na pyszne i oryginalne ciasto? Ten przepis z pewnością jest dla Ciebie!
Te przepyszne ciasto z borówkami autorstwa @bejoyfood jest koniecznością! Z 3 warstwami o różnej teksturze, to ciasto na pewno cię zaskoczy: budyniowa warstwa na spodzie, krem pośrodku i biszkopt na wierzchu. Niezależnie od tego, czy podasz go na spotkaniu z przyjaciółmi, czy też będziesz delektować się nim samemu czy też z rodziną, ten deser z pewnością pozostawi niezapomniane wrażenie.
Czas przygotowania: 30min
Czas pieczenia: 50min
Czas stygnięcia: 4h minimum lub odstawić na całą noc do lodówki
Składniki
- 125g świeżych borówek
- 4 jajka
- 150g cukru
- 125g masła
- 125g mąki
- 500 g mleka
- 1 cytryna
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wody

Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Oddziel białka od żółtek. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Ubij żółtka z cukrem i wodą. Dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i kontynuuj mieszanie. Dodawaj po trochu podgrzane mleko, aby uzyskać dość płynne ciasto, prawie jak ciasto naleśnikowe. Zetrzyj skórkę z cytryny.

Krok 3
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ubite białka dodaj do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj. Masa powinna mieć dwie konsystencje, płynną na dole i napowietrzoną na górze.
Krok 4
Wysmaruj masłem formę o średnicy 22-24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Umieść borówki na dnie formy. Wlej ciasto i piecz w temperaturze 150°C przez 50 minut do 1 godziny.
Krok 5
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na noc. Ciasto musi zastygnąć przed wyjęciem z formy.
Posyp cukrem pudrem i smacznego!




Pułapka na myszy