Szukasz przepisu na pyszne ciasto cytrynowe? A może masz cytryny i zastanawiasz się jak je wykorzystać? Chcesz zrobić ciasto dla swojej rodziny i przyjaciół?

Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z tych pytań, to jest to przepis dla Ciebie!

Składniki

  • 3 jajka
  • 200g mąki
  • 200g cukru
  • 100g niesolonego masła
  • 50ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka z cytryny (z 2 cytryn)
  • sok z cytryny (z 1 cytryny)
  • cukier puder (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę (23cm na 33cm) posmaruj masłem i dodaj niewielką warstwę mąki, aby ciasto nie przywierało.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj masło i cukier za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka i skórkę z cytryny. Do osobnej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. W osobnej misce wymieszaj mleko i sok z cytryny.

Połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. 

Krok 3

Przełóż ciasto do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

Krok 4

Poczekaj aż ciasto ostygnie a następnie posyp wierzch cukrem pudrem.

Smacznego!