Od wiosny do późnego lata trwa sezon na figi. Wykorzystaj ten smaczny owoc i upiecz figową focaccię. Focaccia to pyszny rodzaj włoskiego płaskiego chleba porównywany czasem do grubego ciasta pizzy.

Przepis na 6 do 8 porcji

Czas przygotowania: 60 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:

  • 250 g ekologicznej mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek + 30 ml
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeży rozmaryn
  • 1 garść orzeszków piniowych
  • 3 duże figi

Sposób przygotowania:

1. Wsyp mąkę do dużej miski, zrób dołek i dodaj świeże drożdże. Wlej odrobinę ciepłej wody (nie gorącej). Odstaw na 5 minut. Następnie dodaj sól i 50 ml oliwy z oliwek. Wyrabiaj przez 15 minut, odstaw na 10 minut, a następnie ponownie wyrabiaj przez 10 minut. Ciasto powinno być trochę lepkie. Jeśli ciasto nie jest gładkie, to dalej je wyrabiaj.

2. Obficie naoliw blachę, następnie wyłóż ciasto na blachę i rozwałkuj je, aby pokryło całą powierzchnię blachy. Na wierzchu połóż naoliwiony papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 1-2 godzin (wcześniej nagrzanego do 50°C), aby urosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjmij ciasto z piekarnika, widelcem zrób dziurki i ułóż na nich pokrojone na grubość 1 cm figi. Posyp rozmarynem, orzeszkami piniowymi, odrobiną soli. Posmaruj obficie oliwą z oliwek.

3. Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu, ponownie posmaruj oliwą z oliwek.

Smacznego!