Odżywiając glebę, odżywiasz rośliny

Ta sama odmiana pomidora uprawiana na innej glebie będzie smakować inaczej. Dobrze odżywiona ziemia w ogrodzie jest bardziej urodzajna. W naturalny sposób pobudza to rozwój roślin. Aby poprawić walory smakowe i estetyczne warzyw i owoców, trzeba zacząć od zasilenia gleby w składniki odżywcze, gdyż to ziemia będzie je produkować. Dlaczego i jak zasilać glebę? Odpowiemy na wszystkie pytania!

Co odżywia glebę?

Stosowanie środków ochrony roślin (herbicydów, insektycydów, fungicydów) przez długi czas w ogrodzie, szkodzi organizmom żyjącym w glebie.

Zarówno na powierzchni, jak i w głębi, gleba składa się z dużej ilości fauny. Owady, bakterie i mikro grzyby zamieszkujące glebę przyczyniają się do utrzymania jej równowagi i żyzności. Jeśli ich brakuje, gleba obumiera i staje się uboga, niezrównoważona i jałowa.

Należy znać rodzaj swojej gleby i regularnie ją obserwować, aby przy minimalnym wysiłku uzyskać piękne kwiaty, a także smaczne owoce i warzywa.

Jak rozpoznać charakter gleby?

Znajomość charakteru gleby pomoże Ci dobrać rośliny i warzywa w twoim ogrodzie. Każdy ogród ma swoją specyfikę zależną od pierwotnego charakteru gleby i klimatu, ale także od sposobu traktowania go w ciągu ostatnich dziesięcioleci.

Obserwując glebę w ogrodzie, można łatwo wyciągnąć wnioski o charakterze gleby.

Możesz samodzielnie wykonać prosty test. Weź garść ziemi ze swojego ogrodu i ugniataj ją w dłoni, jeśli jest sucha spryskaj ją wodą.

  • Jeśli nie możesz uformować z ziemi rulonu, masz do czynienia z glebą piaszczystą.
  • Jeśli możesz uformować rulon, bez możliwości połączenia jego końców, posiadasz glebę mulistą.
  • Jeśli rulon jest na tyle elastyczny, że jego końce mogą się zetknąć, to jest to gleba gliniasta.

Bardziej szczegółowa analiza gleby może być przeprowadzona w specjalistycznym laboratorium. Dzięki takiej analizie możemy określić pH gleby (kwaśne, neutralne lub zasadowe). Warto wiedzieć z jakim pH gleby mamy do czynienia, ponieważ w glebie wapiennej niektóre rośliny mogą cierpieć na chlorozę (przebarwienie liści) i ich wzrost zostanie zahamowany, podczas gdy inne będą rosnąć lepiej.

Innym sposobem na określenie charakteru gleby jest obserwacja naturalnie występujących roślin, zwanych „bioindykatorami”.

Dlaczego warto zasilać glebę?

„Dokarmianie” gleby w ogrodzie poprawia jej strukturę i żyzność. Jeśli gleba jest dobrze odżywiona, stanowi idealne podłoże do wzrostu roślin, które znajdują w niej wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju. Efektem jest piękny ogród i dobre plony w warzywniku.

Dzięki bezpośredniemu zasilaniu gleby, a nie roślin, gleba stopniowo regeneruje się, odzyskując pierwotną równowagę dzięki coraz częściej występującym w niej mikroorganizmom (żywe organizmy niewidoczne gołym okiem). Rośliny będą więc bardziej odporne na zmiany klimatu i ataki patogenów.

Jakie produkty można wykorzystać do odżywienia gleby?

Naturalne produkty domowej roboty lub te zakupione gotowe do użycia poprawiają strukturę gleby i odpowiednio ją odżywiają.

Naturalne produkty z ogrodu lub domu:

  • Kompost wykonany z przetworzonych odpadów warzywnych.
  • Martwe liście, rozdrobnione lub użyte jako mulcz.
  • Obornik zwierzęcy, świeży lub przekompostowany w zależności od terminu stosowania.
  • Nawozy zielone, które idealnie nadają się do poprawy struktury i składu gleby dzięki mechanicznemu i chemicznemu działaniu ich korzeni, które są zakopywane lub pozostawiane do przykrycia gleby po skoszeniu.
  • Popioły kominkowe, które są bardzo bogate w potas (należy stosować ostrożnie).

Jak zasilić glebę – metody

Czerpanie inspiracji z natury to klucz do sukcesu. Na terenach pozostawionych odłogiem lub w lasach, gleba nigdy nie jest goła. Dzięki temu jest chroniona przed erozją i wypłukiwaniem składników odżywczych oraz zasilana materią organiczną, obecną na miejscu podczas obumierania i rozkładu rosnących w tym miejscu roślin.

Istnieje kilka technik odtwarzania tego zjawiska w ogrodzie.

  • Organiczne ściółkowanie powinno odbywać się za pomocą grubej warstwy słomy, ścinków traw, rozdrobnionych roślin czy martwych liści. Warstwa ta chroni glebę przed wysuszeniem, sprzyja rozmnażaniu się fauny, zapobiega zagęszczaniu roślin, wypłukiwaniu składników mineralnych i rozwojowi chwastów, jednocześnie użyźniając glebę.
  • Wysiewanie zielonego nawozu jest idealne jako część płodozmianu w ogrodzie warzywnym lub jako osłona gleby w międzyplonie. Do wysiewania nadają się: wyka, łubin, koniczyna, facelia, gorczyca i lucerna.
  • Rozrzucenie zimą obornika lub nawozu organicznego w postaci rozkładającego się kompostu przykrytego mulczem pozwoli skutecznie użyźnić glebę.
  • Dodatkowe uzupełnienia gleby w związki odżywcze w czasie sadzenia lub podczas uprawy są konieczne dla roślin o wysokich potrzebach odżywczych.

Ziemniaki, fasola, marchew, sałata, pomidory, cukinia, papryka, zioła i rośliny lecznicze, jagody i drzewa owocowe są podstawowymi roślinami w ogrodzie uprawnym. Każda roślina ma inne potrzeby, niektóre są bardziej wymagające pod względem składników odżywczych.

  • Warzywa liściaste, takie jak sałata, szpinak czy botwina, potrzebują azotu, aby rozwinąć piękne liście. Pierwiastek ten jest również niezbędny do wzrostu wszystkich roślin.
  • Fosfor jest niezbędny dla rozwoju korzeni, dlatego jest bardzo ceniony przez warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, buraki, marchew i rzepa.
  • Potas zapewnia obfite kwitnienie, a tym samym produkcję owoców. Jest niezbędny dla roślin ozdobnych uprawianych dla kwiatów, warzyw i owoców takich jak cukinia, pomidor, bakłażan czy melon, ale także dla drzew owocowych.

Istotny jest więc wybór nawozu dostosowanego do rodzaju uprawy.

  • Warzywa liściaste, takie jak sałata, nie potrzebują dużo nawozu, wystarczy zwykły kompost lub nawóz zielony wytworzony z rodziny roślin strączkowych.
  • W przypadku warzyw, takich jak: cukinia, kabaczki, dynia, ogórki, melony i arbuzy, przy sadzeniu konieczne jest dodanie obornika. Rośliny te są bardzo zachłanne na składniki odżywcze. Dla ich wydajności niezbędny będzie nawóz z dobrą dawką potasu.
  • To samo dotyczy pomidorów i bakłażanów, które należą do rodziny psiankowatych, podobnie jak ziemniaki.
  • Rośliny truskawkowe, jagodowe i drzewa owocowe również potrzebują potasu.
  • Dla roślin ozdobnych można stosować płynny skoncentrowany nawóz, który należy dodawać do wody w okresie letnim lub można zasilić je nawozem Uniwersalne Odżywienie od Protect Garden o długotrwałym działaniu.