Ciasto z brzoskwiniami, tymiankiem i miodem

2 min. czytania
Share

Poziom podstawowy

6 osób

40 min

Co powiesz na pyszne chrupiące ciasto z brzoskwiniami? To świetny przepis do zrobienia latem jako przekąska lub deser.

Przepis na 6 do 8 porcji

Czas przygotowania: 40 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Składniki

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • W razie potrzeby odrobina wody

Masa:

  • 4 do 6 brzoskwiń
  • 100 g mąki migdałowej
  • 50 g świeżego sera ricotta
  • 1 całe jajko + 1 białko
  • Sok z cytryny
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • 50 g masła
  • 4 łyżki stołowe miodu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki stołowe pokrojonych migdałów

Przygotowanie

1. Przygotuj ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto cienko na blasze (3 milimetry grubości). Dzięki temu szybciej się upiecze i będzie bardziej chrupiące.

2. Umyj i osusz brzoskwinie. Pokrój je na ćwiartki. W małym rondelku wymieszaj masło z miodem i tymiankiem. Podgrzewaj krótko, aż masa będzie gładka. Wylej do miski i pozostaw na 10 min.

3. Wymieszaj ser ricotta z mąką migdałową i jajkiem. Rozprowadź powstałą masę na cieście, pozostawiając 3 cm dookoła puste. Na masie ułóż brzoskwinie na wzór róży. Na wierzchu polej masą z miodu i masła. Złóż brzegi ciasta. Posyp pokrojonymi migdałami.

4. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Spróbuj zaraz po wyjęciu z piekarnika!

2 min. czytania
Share