Ten przepis jest inspirowany Gado-gado, kolorową i chrupiącą indonezyjską sałatką z szerokiego wachlarza surowych i gotowanych warzyw (i czasem makaronu). Dressing jest zwykle na bazie orzechów ziemnych, ale my użyliśmy nerkowców. Możesz spróbować zamiast nich innych delikatnych orzechów, takich jak pistacje czy pekany.

Składniki

  • 1⅓ filiżanki nerkowców
  • 1 1-calowy kawałek imbiru, obrany, grubo posiekany
  • ½ czerwone Chile (takie jak Fresno), nasiona usunięte, grubo posiekane
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe tamari lub sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 6 łyżek stołowych świeżego soku z limonki, podzielone
  • 4 uncje suszonego makaronu ryżowego (nie vermicelli) Sól koszerna
  • 1 średni ogórek perski, przepołowiony, cienko pokrojony na ukos
  • 4 średnie rzodkiewki, przycięte, posiekane
  • 2 małe marchewki (dowolnego koloru), obrane, bardzo cienko pokrojone w krążki
  • 2 szalotki, cienko pokrojone po skosie
  • 1 filiżanka liści kolendry z delikatnymi łodygami, grubo posiekana

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 350º. Upraż nerkowce na blasze, przewracając w połowie drogi, aż staną się złotobrązowe, 10-12 minut; ostudź. Grubo zmiażdżyć ⅓ filiżanki nerkowców kubkiem z płaskim dnem; odstawić. Przenieść pozostałe 1 filiżankę nerkowców do blendera. Dodać imbir, Chile, czosnek, tamari, olej, 3 łyżki soku z limonki i ¼ szklanki gorącej wody. Przecierać na wysokich obrotach, dodając więcej gorącej wody po łyżce stołowej w razie potrzeby, aż dressing będzie gładki i kremowy.

Krok 2

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Opłucz pod wodą, następnie odsącz. Przełóż do średniej miski. Dodaj szczyptę soli i 1 łyżkę soku z limonki i wymieszaj.

Krok 3

Wrzuć do dużej miski ogórek, rzodkiewki, marchew, szalotkę, kolendrę, pozostałe 2 łyżki soku z limonki i dużą szczyptę soli.

Krok 4

Rozprowadź ¼ szklanki sosu z nerkowców w każdej misce. Podziel makaron i chrupiące warzywa pomiędzy miski. Na wierzchu ułóż pokruszone nerkowce. Podawać z pozostałym sosem obok, jeśli chcesz.