Od lipca do października trwa sezon na bakłażana.

Zobacz, jak zamienić to warzywo w pyszny posiłek, który możesz przygotować dla swoich przyjaciół lub rodziny.

Przepis na 4 do 6 porcji

Czas przygotowania: 45 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Składniki

  • 2 lub 3 bakłażany
  • 6 czerwonych papryk
  • 6 suszonych pomidorów
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 g ciecierzycy w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 limonka
  • sól, pieprz
  • kminek, wędzona papryka
  • trochę świeżej mięty

Sposób przygotowania:

1. Przekrój bakłażany wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Miąższ ponacinaj w małą kratkę, ale tak aby nie przeciąć skórki. Miąższ posyp odrobiną soli i posmaruj oliwą z oliwek. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i posmaruj oliwą. Przygotowane warzywa ułóż na blasze do pieczenia. Włóż je do piekarnika o temperaturze 180°C na 30 minut. W międzyczasie namocz nerkowce w ciepłej wodzie.

2. Po wyjęciu warzyw z piekarnika przygotuj pesto z papryki. Usuń skórę z papryki i umieść ją w blenderze razem z suszonymi pomidorami, nerkowcami, czosnkiem, bazylią, olejem, solą, pieprzem, wędzoną papryką i kminkiem. Zmiksuj do uzyskania konsystencji pesto. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

3. Umieść bakłażana na talerzu. Dodaj warstwę pesto z papryki, następnie ciecierzycę, a na wierzchu posiekaną świeżą miętę.

4. Skrop sokiem z cytryny, dodaj kilka prażonych orzechów nerkowca. Podawaj na ciepło.

Smacznego!