Grillowany bakłażan z nerkowcami i pesto z papryki
Poziom podstawowy
6 osób
45 min
Od lipca do października trwa sezon na bakłażana.
Zobacz, jak zamienić to warzywo w pyszny posiłek, który możesz przygotować dla swoich przyjaciół lub rodziny.
Przepis na 4 do 6 porcji
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki
- 2 lub 3 bakłażany
- 6 czerwonych papryk
- 6 suszonych pomidorów
- 100 g orzechów nerkowca
- 50 ml oliwy z oliwek
- 100 g ciecierzycy w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1 limonka
- sól, pieprz
- kminek, wędzona papryka
- trochę świeżej mięty
Sposób przygotowania:
1. Przekrój bakłażany wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Miąższ ponacinaj w małą kratkę, ale tak aby nie przeciąć skórki. Miąższ posyp odrobiną soli i posmaruj oliwą z oliwek. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i posmaruj oliwą. Przygotowane warzywa ułóż na blasze do pieczenia. Włóż je do piekarnika o temperaturze 180°C na 30 minut. W międzyczasie namocz nerkowce w ciepłej wodzie.
2. Po wyjęciu warzyw z piekarnika przygotuj pesto z papryki. Usuń skórę z papryki i umieść ją w blenderze razem z suszonymi pomidorami, nerkowcami, czosnkiem, bazylią, olejem, solą, pieprzem, wędzoną papryką i kminkiem. Zmiksuj do uzyskania konsystencji pesto. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
3. Umieść bakłażana na talerzu. Dodaj warstwę pesto z papryki, następnie ciecierzycę, a na wierzchu posiekaną świeżą miętę.
4. Skrop sokiem z cytryny, dodaj kilka prażonych orzechów nerkowca. Podawaj na ciepło.
Smacznego!
Pułapka na myszy