Szukasz nietuzinkowej wersji hummusu? 

Sezon na buraki już trwa i z tej okazji mamy dla Was pyszny buraczany hummus z indyjskimi przyprawami, który pokochacie!

Składniki

  • 300g surowych buraków lub 200g gotowanych
  • 100g ciecierzycy w puszce
  • 20g orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g oleju słonecznikowego
  • 30g serka do smarowania (typu Almette)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw: kolendra, kminek, kardamon w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Buraka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy go przez około 20min, a następnie wkładamy do rondla z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami wody na 10min. Orzechy nerkowca maczamy w gorącej wodzie przez 10min. W międzyczasie usuwamy skórę z ciecierzycy, aby uzyskać bardziej miękką teksturę (opcjonalnie).

Krok 2

Następnie wrzucamy wszystkie składniki do blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać odrobinę wody z gotowania, jeśli konsystencja jest bardzo gęsta.

Krok 3

Podajemy na głębokim talerzu jako aperitif lub jako pikantny akcent w poke bowl. Hummus można przechowywać w lodówce przez 72 godziny.

Smacznego!