Szukasz nietuzinkowej wersji hummusu?
Sezon na buraki już trwa i z tej okazji mamy dla Was pyszny buraczany hummus z indyjskimi przyprawami, który pokochacie!
Składniki
- 300g surowych buraków lub 200g gotowanych
- 100g ciecierzycy w puszce
- 20g orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 20g oleju słonecznikowego
- 30g serka do smarowania (typu Almette)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw: kolendra, kminek, kardamon w proszku
Przygotowanie
Krok 1
Buraka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy go przez około 20min, a następnie wkładamy do rondla z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami wody na 10min. Orzechy nerkowca maczamy w gorącej wodzie przez 10min. W międzyczasie usuwamy skórę z ciecierzycy, aby uzyskać bardziej miękką teksturę (opcjonalnie).
Krok 2
Następnie wrzucamy wszystkie składniki do blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać odrobinę wody z gotowania, jeśli konsystencja jest bardzo gęsta.
Krok 3
Podajemy na głębokim talerzu jako aperitif lub jako pikantny akcent w poke bowl. Hummus można przechowywać w lodówce przez 72 godziny.
Smacznego!