Poznaj przepis na przepyszne ciasto marchewkowe. Idealne na spotkania rodzinne lub z przyjaciółmi!

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki zwykłej
  • 200 g cukru 
  • 200g marchewki, drobno startej (około 2-3 średnie marchewki)
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 3 duże jajka
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli

Na lukier:

  • 200 g serka śmietankowego (np. typu almette)
  • 100 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Krok 1

W dużej misce wymieszaj cukier, orzechy, olej roślinny i jajka, aż dobrze się połączą. 

Krok 2

Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól) i stopniowo dodawaj do mokrej mieszanki. Mieszaj, aż składniki się połączą. Delikatnie wmieszaj startą marchewkę.

Krok 3

Wlej ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia. Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 175°C lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta.

Krok 4

Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj kremowy lukier serowy. Ubij  serek śmietankowy i masło na kremową masę. Stopniowo dodawaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 5

Pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie przez około 10 minut, a następnie wyjmij je z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed nałożeniem lukru.

Smacznego!