Jabłka należą do jednych z najpopularniejszych owoców spożywanych w Polsce. Jedne z najbardziej popularnych odmian to szampion, gala, golden delicious, jonagored i ligol.

Jabłka mają wiele dobroczynnych właściwości. Są szczególnie polecane dla osób zmagających się z nadwagą, podwyższonym poziomem cholesterolu, a także nadciśnieniem tętniczym. Ponadto jabłka poprawiają zdrowie jamy ustnej, zapobiegają nowotworom i pomagają w zasypianiu.

Sadzenie jabłoni

Zanim posadzisz jabłoń, zastanów się czy wybrałeś odpowiednie miejsce. Duży ogród będzie z pewnością bardziej sprzyjał jej uprawie.

Istotne jest, aby drzewo mogło być zapylane przez owady pożyteczne. Bogactwo roślinności w bliskim otoczeniu jabłoni sprzyja zapylaniu.

Młodą jabłoń najlepiej posadzić w połowie jesieni, aby miała czas na zapuszczenie korzeni na następny sezon. Gleba powinna być zdrenowana, napowietrzona i osłonięta od wiatru.

Aby zapewnić dobre warunki do owocowania, najlepiej jest posadzić kilka gatunków jabłoni. Pamiętaj aby drzewa rosły w stosunku do siebie w odległości co najmniej 10 m. Dzięki temu zapewnisz im właściwy wzrost.

Pielęgnacja

Jabłoń należy często podlewać. Nie toleruje ona gorącego klimatu, więc gleba musi pozostać nawodniona.

Aby twoja jabłoń wydawała owoce przez kilka kolejnych lat, przycinaj ją regularnie pod koniec zimy, zanim pojawią się pierwsze pąki. Odetnij stare i uszkodzone gałęzie.

Wiosną i jesienią zastosuj specjalne nawozy dostosowane do jabłoni. Latem regularnie podlewaj drzewo. Stosuj mulcz, aby zapobiec pojawieniu się chwastów. Gdy pojawią się pierwsze oznaki chorób zastosuj środki ochrony roślin, jednak pamiętaj, aby przerwać zabiegi, gdy owoce osiągną dojrzałość.

Zbiory owoców

Prawdopodobnie minie kilka lat zanim będziesz mógł zebrać pierwsze owoce ze swojego drzewa. Gdy owoce są już dojrzałe, można je zbierać przed pierwszymi przymrozkami, wczesną jesienią, w przypadku odmian zimowych.

Owoce są gotowe do zbioru, gdy bardzo łatwo odrywa się je od gałęzi.

Jabłka można łatwo przechowywać. Należy jednak najpierw zjeść najdojrzalsze owoce, które nie przetrwają długo. Pozostałe przechowuj w chłodnym miejscu, z dala od światła i mrozu.