Ochrona warzyw przed szkodnikami - tytulowa

Uprawa własnych warzyw to przyjemność połączona z troską o zdrowie. Mamy większy wpływ na to, co jemy, gdyż kontrolujemy ilość chemikaliów potrzebną do wzrostu i ochrony roślin.

Niestety czasami szkodniki atakują nasze wypielęgnowane grządki. Trzeba wówczas sięgnąć po środki zaradcze. Jak pozbyć się „nieproszonych gości” z działki lub ogródka?

Ochrona warzyw przed szkodnikami – jak zapobiegać?

W przypadku szkodników na warzywach zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć. Co prawda nie ma środków ani metod, które pozwalałyby całkowicie ochronić grządki przed nieproszonymi gośćmi, ale można podjąć pewne kroki, które pomogą uniknąć inwazji:

  • Po pierwsze, należy odpowiednio wybierać odmiany uprawianych roślin. Istnieją warzywa bardziej i mniej odporne na choroby oraz ataki szkodników. Decydując się na właściwe odmiany, zdecydowanie ułatwimy sobie uprawę.
  • Po drugie, powinno się stosować odpowiednie metody nawożenia, szczególnie organicznego. Ilość i rodzaj nawozu należy oczywiście dopasować do rodzaju upraw. Właściwe nawożenie wpłynie na zdrowy wzrost roślin, co wesprze ochronę warzyw przed szkodnikami.
  • Po trzecie, należy pamiętać o zmianowaniu, czyli uprawie różnych warzyw rok po roku w tym samym miejscu. Pozwala to uniknąć ataków szkodników oraz chorób, które mogą przeżywać w glebie podczas zimy. Warto również zadbać o dobre sąsiedztwo w uprawie warzyw, sadząc razem gatunki, które się uzupełniają i nawzajem chronią.
  • Po czwarte, należy unikać nadmiernego zagęszczenia upraw. Większe odstępy utrudniają rozprzestrzenianie się szkodników i patogenów oraz ułatwiają identyfikację zagrożeń.
  • Po piąte, trzeba bacznie obserwować rośliny, a w razie zauważenia ataków natychmiast przejść do zwalczania szkodników na warzywach.

Ochrona warzyw kapustnych przed szkodnikami

Warzywa kapustne często narażone są na działanie szkodników. Do najczęściej występujących „plag” możemy zaliczyć motyle w różnym stadium życia, takie jak bielinek kapustnik, bielinek rzepnik i piętnówka kapustnicy, czy błonkówki. Ich obecność da się poznać po niewielkich otworach w liściach i poszarpanych brzegach. Oglądając liście, możemy też znaleźć gąsienice na ich spodzie lub w głębi rośliny.

Aby zabezpieczyć warzywa kapustne jeszcze zanim pojawią się szkodniki, można przeprowadzić oprysk ochronny za pomocą naturalnego preparatu np. Deltam Natura Spray, który wesprze naturalne mechanizmy obronne rośliny. W przypadku, gdy owady już rozprzestrzeniły się na grządkach, należy zastosować zupełnie inny środek – szybko działający Deltam w postaci koncentratu. Deltam zawiera deltametrynę, która jest jedną z najszybciej działających substancji owadobójczych, zaczyna działać już po 15 min, a pełen efekt bójczy widoczny jest po 1 godzinie.

Zwalczanie szkodników na warzywach

Biorąc się za zwalczanie szkodników na warzywach, należy pamiętać o bezpieczeństwie. Własne uprawy, szczególnie te działkowe lub przydomowe, zwykle mają być źródłem ekologicznych warzyw, dlatego dobór stosowanych środków ochrony roślin musi być bardzo staranny.

Na szczęście istnieją skuteczne preparaty, które pomagają odstraszać i zwalczać szkodniki na warzywach. Takim środkiem jest Limocide, który został stworzony na bazie olejku pomarańczowego, substancji występującej w naturze. Jednocześnie wykazuje się bardzo dużą skutecznością w zwalczaniu przędziorków, mszyc, skoczków, miodówek, mączlików, wciornastków, szpecieli czy pilśniowca winoroślowego. Pomaga również w walce z chorobami grzybowymi, które stanowią kolejne duże zagrożenie dla upraw warzyw.

Choroby warzyw

Niekiedy, wydaje nam się, że warzywa padły ofiarą szkodnika, jednak przy bliższych oględzinach okazuje się, że przyczyną karłowacenia, czy niepokojących zmian koloru jest choroba grzybowa.

Jakie choroby najczęściej zagrażają naszym grządkom? Są to:

  • szara pleśń

Którą łatwo rozpoznać po szarym, pylącym nalocie na owcach. Zdarza się również, że powoduje ona gnicie;

  • antraknoza

Atakująca szczególnie chętnie warzywa dyniowate. We wczesnym stadium objawiająca się jasnozielonymi, wodnistymi plamami na liściach roślin.

W późniejszych etapach choroby objęte nią miejsca brunatnieją, wysychają i kruszą się. Z liści choroba szybko przenosi się też na plony. Na dyniach, kabaczkach czy cukiniach pojawiają się charakterystyczne wgłębne plamy;

  • alternarioza

To grzybica, która objawia się głównie chorobą pędów i liści, rzadziej atakująca owoce i bulwy. Najczęściej można ją spotkać na plantacjach cebuli, pora oraz marchwi. Symptomy to suche, brązowe plamy. Przyczyną są zakażone ziarna lub resztki bulw w glebie;

  • czarna plamistość

Ta szpecąca choroba, jak sama nazwa wskazuje, charakteryzuje się czarnymi, okrągłymi plamkami na liściach chorej rośliny (o wielkości od 2 do 12 mm). Jest to rodzaj grzybicy, która może atakować różne gatunki roślin, także ozdobne. Szczególnie groźna jest dla róż;

  • rdza

Charakteryzuje się żółtawymi lub pomarańczowymi, wypukłymi maleńkimi plamkami na liściach. Skutkuje zasychaniem liści i pędów kwiatowych, przez co roślina nie może owocować;

  • brunatna zgnilizna

Choroba drzew ziarnkowych i pestkowych, która powoduje obumieranie części drzewa. Symptomy można zobaczyć już wiosną, gdy kwiaty na drzewie robią się szybko brązowe i opadają. Następnie infekowany jest pęd, gałąź, a nawet cały konar. Chore miejsca pozbawione są plonów;

  • zaraza ziemniaczana

Groźna nie tylko dla ziemniaków, ale przede wszystkim dla pomidorów. Pierwsze oznaki zakażenia to szarozielone, wodniste plamy, najczęściej pojawiające się w kwietniu. Choroba szybko roznosi się na wszystkie nadziemne części rośliny. Na owocach prowadzi do tworzenia się charakterystycznych wypukłych, twardych plam. Z tego powodu owoce szybciej gniją i opadają.

Czym zabezpieczyć rozsadę warzyw przed chorobami?

Przede wszystkim istotna jest właściwa uprawa. Warzywa, które nie są odpowiednio podlewane, nie mają dobrego nasłonecznienia, czy są zbyt mocno nawożone, tracą swoją naturalną odporność, co prowadzi do zwiększonej podatności na choroby.

By zwiększyć szansę na zdrowe warzywa i owoce trzeba zadbać o ich zdrowie już na etapie wysiewania nasion, czy sadzenia młodych sadzonek do gruntu. Wystarczy odkazić podłoże przed wysiewem, albo podlać młode sadzonki, używając do tego preparatu Magnicur Energy

  • Limocide  – to środek rozpuszczalny w wodzie, którego substancją czynną jest olejek pomarańczowy. Zwalcza szarą pleśń i mączniaki;
  • Magnicur Energy – stymuluje rośliny do wzrostu, a jednocześnie chroni je przed odglebowymi chorobami grzybowymi takimi jak zgnilizny i zgorzele;
  • Magnicur One-Day – szybko działający koncentrat do rozcieńczenia polecany na szarą pleśń.

Czym zwalczać choroby warzyw?

Do likwidacji chorób stosuje się różne fungicydy, czyli środki grzybobójcze. Aby skutecznie pozbyć się problemu, rośliny należy opryskiwać 2-3 razy w odstępie od tygodnia do 10 dni. Należy pamiętać jednak, że środek musi być odpowiednio dobrany do choroby i rodzaju upraw.

Wśród produktów Protect Garden znajdziesz:

  • Limocide  – środek rozpuszczalny w wodzie, którego substancją czynną jest olejek pomarańczowy. Zwalcza szarą pleśń i mączniaki;
  • Magnicur Energy – stymuluje rośliny do wzrostu, a jednocześnie chroni je przed odglebowymi chorobami grzybowymi takimi jak zgnilizny i zgorzele;
  • Magnicur One-Day – szybko działający koncentrat do rozcieńczenia polecany na szarą pleśń;
  • Magnicur Finito – środek w postaci koncentratu do zwalczania zarazy ziemniaczanej na ziemniakach oraz mączniaków rzekomych na ogórkach.

Kiedy oprysk na warzywa?

Warzywa możemy potraktować opryskiem prewencyjnie po zasadzeniu lub (w przypadku roślin wieloletnich) po prostu na wiosnę. Zabieg powinniśmy powtarzać zgodnie z ulotką preparatu. To zabezpieczy uprawy przed chorobami.

Zaleca się dokonywać oprysku wieczorem, po oblocie pszczół, aby nie szkodzić tym pożytecznym pracusiom. Ponadto powinniśmy zwrócić uwagę na pogodę – nie stosujmy preparatów w wietrzne i deszczowe dni. Wówczas środek może mieć niewielką skuteczność lub nie trafić w kierunku zakażonych roślin.