Istnieje wiele rozwiązań, które pozwolą uniknąć kłopotu z chwastami, jednocześnie chroniąc przy tym twoje zdrowie i środowisko.

Co to są chwasty?

Praktycznie wszystkie nasze owoce i warzywa pochodzą od „chwastów”, a większość medycyny wzięła swój początek właśnie z tych dzikich roślin. W czasach starożytnych, dzikie zioła używane w celach leczniczych były nazywane „złymi ziołami”, co dało początek słowu „malesherbs”, czyli chwastom. Na co dzień tego słowa używamy na określenie rośliny, która rośnie w niechcianym miejscu. Bardziej trafne byłoby nazywanie ich niechcianymi roślinami.

Zarządzaj ogrodem w sposób zróżnicowany

Pielenie często postrzegamy jako nasze zmartwienie i obowiązek, ale oto kilka wskazówek, jak mieć „czysty” ogród bez spędzania godzin na odchwaszczaniu. Organizacja ogrodu, wielkość kwietników i ogrodu warzywnego oraz odpowiedni wybór roślin to kwestie, które musisz wziąć pod uwagę w zależności od ilości czasu, który będziesz mógł poświęcić na pielęgnację ogrodu. Natura nie znosi pustki, tak więc każda wolna powierzchnia zostanie naturalnie zagarnięta przez rośliny. To do ogrodnika należy ukierunkowanie lub zapobieganie rozprzestrzenianiu się roślin, poprzez zagospodarowanie wolnej przestrzeni własnymi uprawami czy poprzez obłożenie jej ściółką. Nic jednak nie stoi nie przeszkodzie, aby zostawić kilka metrów kwadratowych Matce Naturze: będą one stanowiły schronienie dla licznych roślin towarzyszących i nadadzą oryginalny charakter twojemu ogrodowi, tworząc kontrast ze zorganizowanymi przestrzeniami, jest to „zarządzanie zróżnicowane, bioróżnorodność”.

Zainterweniuj we właściwym czasie 

W każdym przypadku postaraj się interweniować z wyprzedzeniem, zanim niechciane chwasty rozpoczną proces rozwoju nasion, gdyż mają one niezwykłą zdolność do szybkiego rozmnażania. Miesiące krytyczne dla tego procesu to: marzec, kwiecień, maj i czerwiec. Rabatki kwiatowe i grządki warzywne można ochronić przed chwastami za pomocą stosowania obrzeży. Stanowią one fizyczną barierę, która zapobiega inwazji dzikich roślin (chroni zwłaszcza przed jaskierem, pnączami i trawami). Regularne pielenie uchroni twój ogród przed zachwaszczeniem, a jednocześnie pozwoli zaoszczędzić na podlewaniu.

„Jedno pielenie jest warte dwóch podlewań”

Kilka wskazówek, jak ograniczyć pielenie do minimum:

  1. W ogrodzie ozdobnym

Rośliny wieloletnie sadź w dużej odległości od siebie, tak aby całkowicie rozwinięte, zajmowały całą powierzchnię rabaty. Zanim jednak rośliny zdążą się rozrosnąć do pełnych swoich wymiarów, można między nimi posadzić rośliny o pokroju płożącym.

Do roślin mających zdolność do szybkiego pokrycia gleby zaliczamy: nasturcję, smagliczkę skalną, bambusy, bergenię, berberys, dyptam, wiele karłowatych drzew iglastych (np. jałowiec płożący), dzwonki, puzyrnik (prusznik), dereń, irgę płożącą, bodziszek czeski, bluszcz, majeranek, dziurawiec zwyczajny, barwinek, pięciornik biały, róże okrywowe, rozmaryn, jeżynę ozdobną, skalnicę, rozchodnik, tymianek, walerianę….

2. W ogródku warzywnym

Uprawy towarzyszące przyczyniają się do prawie całkowitego pokrycia gleby pomiędzy rzędami warzyw, dzięki czemu chwasty nie mają możliwości, aby tam wyrosnąć.

Szybko rosnące warzywa służą do wypełniania przestrzeni między rzędami wolniej rosnących upraw. Przykładowo: rzodkiewki sadzi się obok marchwi lub groszku albo u podstawy pomidorów.

Nawozy zielone

Między nasadzeniami w ogrodzie warzywnym, albo w czasie gdy akurat nic nie uprawiasz, wysiej w ziemi tak zwane nawozy zielone. Oprócz wielu korzyści, jakie takie nawozy wnoszą do ogrodu warzywnego, przede wszystkim zapobiegają one rozprzestrzenianiu się chwastów w przestrzeni między uprawami. Oto przykład: facelia i gryka to dwa nawozy zielone, które działają oczyszczająco na tereny zaatakowane przez perz właściwy czy inne „chwasty”.

Rośliny okrywowe mają wpływ na ograniczenie dzikich roślin ze względu na ich zdolność rozrastania tuż przy powierzchni gleby i na stwarzanie konkurencji chwastom w dostępie do wody, światła i przestrzeni.