10 złotych zasad udanego kompostowania
Zasada 1
Używaj odpadów z różnych źródeł dobrze wymieszanych ze sobą
Regularne mieszanie odpadów różnego pochodzenia doprowadzi do lepszego ich przekształcenia w kompost.
Rozpoczynając tworzenie kompostu, sztuką jest stworzyć bazę dojrzałego kompostu, który będzie służył jako zaczyn.
Zasada 2
Rozdrabniaj wszystkie odpady drzewne przed włączeniem ich do kompostu
Pamiętaj, aby rozdrobnić gałęzie drzew i krzewów oraz połamać większe łodygi roślin. Ułatwia to mikroorganizmom atakowanie kompostu, poprawia mieszanie kompostu i przyspiesza proces kompostowania.
Zasada 3
Regularnie napowietrzaj pryzmę kompostową
Pierwsze obracanie kompostu powinno mieć miejsce między 2 a 4 tygodniem od utworzenia stosu. Operacja ta zapobiega spadkowi temperatury i sprzyja aktywności bakterii termofilnych oraz dostarcza im tlenu potrzebnego do pracy. Czynność tę należy powtarzać co 3 do 4 tygodni.
Napowietrzanie pozwala uzyskać jednorodną mieszaninę, sprzyjając bliskiemu kontaktowi różnych odpadów o uzupełniających się rolach w przemianie w kompost.
Aby jeszcze lepiej napowietrzyć kompost, stosuj metodę polegającą na stworzeniu komina przy użyciu perforowanej rury PCV umieszczonej pionowo w środku stosu.
Zasada 4
Zapewniaj właściwy poziom wilgotności
Zbyt suchy stos kompostu spowoduje, że bakterie obumrą lub staną się nieaktywne w procesie przemiany. Aktywne będą tylko grzyby. Skutkuje to pojawieniem się białych włókien grzybni.
Zbyt mokry kompost zmniejsza ilość tlenu i powoduje gnicie oraz emisję silnego zapachu amoniaku. W idealnej sytuacji, gdy trzymasz dojrzewający kompost w dłoni, nie powinna wypływać z niego woda, ale powinno się wyczuwać wilgoć.
Jeśli twój kompost jest zbyt mokry, dodaj suche odpady bogate w węgiel.
Zasada 5
Wzbogacaj swój kompost
Oto różne produkty, które możesz dodać do swojej pryzmy kompostowej:
- Aktywatory biologiczne, bogate w składniki odżywcze i mikroorganizmy.
- Dodatki wapienne lub magnezowe (dolomit), które są prawdziwym źródłem pierwiastków śladowych i mają zaletę neutralizowania wszelkich złych zapachów.
- Glinka, która sprzyja tworzeniu się kompleksu gliniasto-humusowego w glebach piaszczystych.
- Wyciąg z pokrzywy lub komosy rozcieńczona do 10%, jeśli twoje odpady są bogate w węgiel i suche.
- Popiół drzewny, który jest bogaty w fosfor i potas.
- Naturalny fosforan mineralny
- Azot organiczny pochodzenia zwierzęcego (krew, prażony lub mielony róg) w celu pobudzenia fermentacji i podniesienia temperatury, dzięki czemu zabijane są pasożyty i grzyby fitopatogenne, a także nasiona chwastów.
Zasada 6
Jeśli to konieczne, zrób dodatkowy stos do wstępnego kompostowania
W przypadku dużej ilości odpadów, zapewnij dodatkowe miejsce do ich składowania, rozdrabniania i mieszania.
Przykryj centralną część sterty słomą, ziemią lub porowatą plandeką. Pozwoli to na przepuszczanie powietrza i wody. Usuwaj to zabezpieczenie podczas obracania sterty.
Im większy stos kompostu, tym lepszy wzrost temperatury, a co za tym idzie szybkość kompostowania i niszczenia zarazków chorobowych.
Zasada 7
Przesiewaj kompost
Nie wszystkie odpady zostaną całkowicie przekształcone podczas pierwszego kompostowania. Wystarczy przesiać kompost i większe kawałki nieprzerobionej materii ponownie włączyć do kolejnej pryzmy kompostowej.
Zasada 8
Jak poznać, kiedy kompost jest dojrzały?
Przemiana kompostu trwa od 5 do 12 miesięcy, w zależności od warunków i kompostowanych materiałów. Początkowo stos skurczy się o około dwie trzecie i będzie bogaty w mineralne składniki odżywcze.
Wskazówki pozwalające poznać, czy Twój kompost jest dojrzały:
Kompost pozostaje w temperaturze pokojowej, a więc nie podnosi się już jego temperatura.
W gotowym kompoście nie znajdziemy już dżdżownic, które zakończyły swoją pracę w pryzmie.
Nie jest już możliwe rozpoznanie pochodzenia różnych materiałów i początkowych odpadów; stały się one kruche, ciemnobrązowe, o grudkowatej konsystencji i przyjemnym zapachu gleby leśnej.
Zasada 9
Jak wykorzystuje się kompost?
Kilka możliwych zastosowań:
- Rośliny doniczkowe i kwietniki: rozsypać dużymi garściami u podstawy roślin następnie wymieszać z górną warstwą podłoża,
- Rośliny doniczkowe: zastosować jako podłoże kompostowe,
- Krzewy, drzewa owocowe, byliny, krzewy róż: rozłożyć jako mulcz,
- Warzywa: rozsypać dużymi garściami, a następnie wymieszać z górą warstwą podłoża lub zmieszać z glebą przed sadzeniem,
- Gleby ubogie: rozłożyć kompost w ilości 10 do 20 litrów na m² i zmieszać go z glebą,
- Murawa: spulchnić glebę, a następnie rozłożyć kompost na murawie.
Zasada 10
Odpowiednie narzędzia i sprzęt
Poniżej lista podstawowego sprzętu pomocna przy kompostowniku:
- Widły do obracania i napowietrzania
- Jeden lub dwa silosy
- Plandeka z oczkami
- Termometr warstwowy
- Taczka
- Rozdrabniacz
- Perforowana rura PCV służąca jako komin w środku stosu
- Konewka
- Pojemnik do zbierania odpadów kuchennych
- Sito
Pułapka na myszy