Zasada 1

Używaj odpadów z różnych źródeł dobrze wymieszanych ze sobą

Regularne mieszanie odpadów różnego pochodzenia doprowadzi do lepszego ich przekształcenia w kompost.

Rozpoczynając tworzenie kompostu, sztuką jest stworzyć bazę dojrzałego kompostu, który będzie służył jako zaczyn.

Zasada 2

Rozdrabniaj wszystkie odpady drzewne przed włączeniem ich do kompostu

Pamiętaj, aby rozdrobnić gałęzie drzew i krzewów oraz połamać większe łodygi roślin. Ułatwia to mikroorganizmom atakowanie kompostu, poprawia mieszanie kompostu i przyspiesza proces kompostowania.

Zasada 3

Regularnie napowietrzaj pryzmę kompostową

Pierwsze obracanie kompostu powinno mieć miejsce między 2 a 4 tygodniem od utworzenia stosu. Operacja ta zapobiega spadkowi temperatury i sprzyja aktywności bakterii termofilnych oraz dostarcza im tlenu potrzebnego do pracy. Czynność tę należy powtarzać co 3 do 4 tygodni.

Napowietrzanie pozwala uzyskać jednorodną mieszaninę, sprzyjając bliskiemu kontaktowi różnych odpadów o uzupełniających się rolach w przemianie w kompost.

Aby jeszcze lepiej napowietrzyć kompost, stosuj metodę polegającą na stworzeniu komina przy użyciu perforowanej rury PCV umieszczonej pionowo w środku stosu.

Zasada 4

Zapewniaj właściwy poziom wilgotności

Zbyt suchy stos kompostu spowoduje, że bakterie obumrą lub staną się nieaktywne w procesie przemiany. Aktywne będą tylko grzyby. Skutkuje to pojawieniem się białych włókien grzybni.

Zbyt mokry kompost zmniejsza ilość tlenu i powoduje gnicie oraz emisję silnego zapachu amoniaku. W idealnej sytuacji, gdy trzymasz dojrzewający kompost w dłoni, nie powinna wypływać z niego woda, ale powinno się wyczuwać wilgoć. 

Jeśli twój kompost jest zbyt mokry, dodaj suche odpady bogate w węgiel.

Zasada 5

Wzbogacaj swój kompost

Oto różne produkty, które możesz dodać do swojej pryzmy kompostowej:

  • Aktywatory biologiczne, bogate w składniki odżywcze i mikroorganizmy.
  • Dodatki wapienne lub magnezowe (dolomit), które są prawdziwym źródłem pierwiastków śladowych i mają zaletę neutralizowania wszelkich złych zapachów.
  • Glinka, która sprzyja tworzeniu się kompleksu gliniasto-humusowego w glebach piaszczystych.
  • Wyciąg z pokrzywy lub komosy rozcieńczona do 10%, jeśli twoje odpady są bogate w węgiel i suche.
  • Popiół drzewny, który jest bogaty w fosfor i potas.
  • Naturalny fosforan mineralny
  • Azot organiczny pochodzenia zwierzęcego (krew, prażony lub mielony róg) w celu pobudzenia fermentacji i podniesienia temperatury, dzięki czemu zabijane są pasożyty i grzyby fitopatogenne, a także nasiona chwastów.

Zasada 6

Jeśli to konieczne, zrób dodatkowy stos do wstępnego kompostowania

W przypadku dużej ilości odpadów, zapewnij dodatkowe miejsce do ich składowania, rozdrabniania i mieszania.

Przykryj centralną część sterty słomą, ziemią lub porowatą plandeką. Pozwoli to na przepuszczanie powietrza i wody. Usuwaj to zabezpieczenie podczas obracania sterty.

Im większy stos kompostu, tym lepszy wzrost temperatury, a co za tym idzie szybkość kompostowania i niszczenia zarazków chorobowych.

Zasada 7

Przesiewaj kompost

Nie wszystkie odpady zostaną całkowicie przekształcone podczas pierwszego kompostowania. Wystarczy przesiać kompost i większe kawałki nieprzerobionej materii ponownie włączyć do kolejnej pryzmy kompostowej.

Zasada 8

Jak poznać, kiedy kompost jest dojrzały?

Przemiana kompostu trwa od 5 do 12 miesięcy, w zależności od warunków i kompostowanych materiałów. Początkowo stos skurczy się o około dwie trzecie i będzie bogaty w mineralne składniki odżywcze.

Wskazówki pozwalające poznać, czy Twój kompost jest dojrzały:

Kompost pozostaje w temperaturze pokojowej, a więc nie podnosi się już jego temperatura.

W gotowym kompoście nie znajdziemy już dżdżownic, które zakończyły swoją pracę w pryzmie.

Nie jest już możliwe rozpoznanie pochodzenia różnych materiałów i początkowych odpadów; stały się one kruche, ciemnobrązowe, o grudkowatej konsystencji i przyjemnym zapachu gleby leśnej.

Zasada 9

Jak wykorzystuje się kompost?

Kilka możliwych zastosowań:

  • Rośliny doniczkowe i kwietniki: rozsypać dużymi garściami u podstawy roślin następnie wymieszać z górną warstwą podłoża,
  • Rośliny doniczkowe: zastosować jako podłoże kompostowe,
  • Krzewy, drzewa owocowe, byliny, krzewy róż: rozłożyć jako mulcz,
  • Warzywa: rozsypać dużymi garściami, a następnie wymieszać z górą warstwą podłoża lub zmieszać z glebą przed sadzeniem,
  • Gleby ubogie: rozłożyć kompost w ilości 10 do 20 litrów na m² i zmieszać go z glebą,
  • Murawa: spulchnić glebę, a następnie rozłożyć kompost na murawie.

Zasada 10

Odpowiednie narzędzia i sprzęt

Poniżej lista podstawowego sprzętu pomocna przy kompostowniku:

  • Widły do obracania i napowietrzania
  • Jeden lub dwa silosy
  • Plandeka z oczkami
  • Termometr warstwowy
  • Taczka
  • Rozdrabniacz
  • Perforowana rura PCV służąca jako komin w środku stosu
  • Konewka
  • Pojemnik do zbierania odpadów kuchennych
  • Sito